Tace Concrete Action Pulp Fiction logotype

Vanliga frågor och svar

Vilka står bakom “Take Concrete Action”

Nätverket TCA är en blandad skara klimaträttviseaktivister ifrån olika delar av Sverige som har tröttnat på politikers oförmåga att få saker gjort i miljö- och klimatfrågan, därför arrangerar vi klimatlägret “Take Concrete Action – Pulp Fiction”. Vi vill att du kommer med oss till Gävle, umgås, nätverkar och filar på aktioner – för en värld värd att leva i! Vi tror på låga trösklar och att alla ska kunna delta efter förmåga.

Hur kommer jag i kontakt med er?

Skicka oss ett mail på takeconcreteaction@riseup.net eller skriv till oss på sociala medier! Vi har självständiga lokalgrupper på flera platser i Sverige, och vi försöker att skriva upp vad de gör här på hemsidan under fliken händelser.

Har ni sociala medier?

Självklart! Följ, dela och like:a oss på:
Facebook: www.facebook.com/takeconcreteaction
Instagram: instagram.com/takeconcreteaction

Kan ni komma till min stad och hålla infomöte eller träning?

Ja, mer än gärna! Skicka oss ett mail på takeconcreteaction@riseup.net så kan vi komma och informera om lägret och hur du kan delta! Om ni är en grupp kan ni gärna berätta var ni befinner er, hur många personer som är intresserade av att delta och om ni har några önskemål om när du ska komma/inte komma!

Finns det något lägerkonsensus?

Självklart. Här hittar du dokumentet som beskriver hur vi förhåller oss till varandra och till utomstående organisationer, press och myndigheter under Take Concrete Action 2024

Hur jobbar ni med tillgänglighet / accessibility?

Här kan du läsa all information om tillgänglighet på lägret.

Har du frågor eller behov att lyfta kring tillgänglighet? Hör av dig på vår mail takeconcreteaction@riseup.net och döp mailet till ”Accessibility”.

Vad ska jag ta med mig?

Här är våra rekommendationer för en personlig packlista.

Om oss

Vad har ni gjort förut?

Nätverket föddes som ett samarbete mellan klimat- och miljögrupper och vänsterpolitiska organisationer vintern 2021/2022. Först med fokus på att blockera den klimatvidriga cementindustrin i Slite på Gotland, vilket vi också gjorde med stor framgång. Längs vägen insåg vi att vi inte bara hade mycket att lära av varandra, vi tycker om att göra politik tillsammans och fick fantastisk feedback från deltagarna. Framför allt uppskattades lägerverksamheten, och därför har vi inför 2024 valt att lägga krutet på den. En plats där kamrater kan träffas, nätverka, lära av varandra och tillsammans så små frön till vad som förhoppningsvis blir samhällsförändrade massaktioner.

Ni har skrivit mycket om massaktion… Vad betyder det egentligen?

Massaktioner är ett sätt för det stora flertalet att inte bara uttrycka sin åsikt, utan också göra direkt fysisk och ekonomisk skillnad. Med det sagt är vi inte emot demonstrationer eller andra metoder för aktivism. Vi tror på en pluralism av metoder, där massaktion är en av många!

En massaktion kan innehålla en mångfald av sätt att delta på. I fallet Cementa så använde vi oss av en så kallad finger-struktur med demonstrationer och grupper som agerar kollektivt, med olika nivåer och roller i deltagandet. Tillsammans är vi starka. Det gick även att ordna andra saker i koppling till aktionen, under TCA-paraplyet. Det enda kravet var att alla följde vårt nätverks aktionskonsensus, som också kommer att läggas upp här på hemsidan. Dessutom arrangerades det flertalet aktionsträningar där deltagarna kunde förberedas på olika scenarion som kan uppstå vid direkta aktioner.

Om klimatet och skogen

Om ni är emot skogsindustrin varför vill ni fokusera på massabruk?

Massabrukens produktion kan inte separeras från skogsindustrin utan är en utväxt av den. De är direkt beroende av skogsavverkningen för att producera sina engångsartiklar. Vi har skrivit flera texter om vad vi motsätter oss med massaindustrin, du hittar dem här på hemsidan. Vi stöttar och deltar dessutom flera andra initiativ som tar till direkt kollektiv handling för att skydda klimatet och miljön: Alltifrån Skogsupproret, till lokala ockupationen av Blodstensskogen i Uppsala, kamperna i Ojnareskogen, Gallok, Norra Kärr och Vilseskogen etc (se mer på bl.a. kolonierna.se). Kamp mot skogsindustrin är en lång tradition i Sverige såväl som globalt som vi gärna för vidare genom motstånd mot massabruken.

Kommer ni organisera fler aktioner mot Cementa i framtiden?

Hej Cementa, va fint att ni frågar! Vi har inte glömt er 🙂

Hur går jag med?

Det finns flera nivåer av engagemang. Först och främst ska du såklart komma på lägret i Gävle! Ta med din politiska organisation, morsa eller bästa kompis. Du kan gå någon av våra studiecirklar, skicka en slant till vår insamling eller delta i någon annan lokal aktivitet. Du kanske har en idé om en workshop eller vill presentera något på platsa. Vill du/ni hellre bli en aktiv del av nätverket (hurra) och vara med i förarbetet så kontakta oss via mail. Vi växer så det knakar, så ha lite tålamod – någon kommer att återkomma.

Hur kommer jag dit?

Vill du veta mer? Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev.